Tomatensaus
Ik ben dol op Italiaans eten. Eerst gebruikte ik altijd kant en klare sauzen voor mijn pasta. Toen ben ik passata en tomatenpuree gaan gebruiken. In augustus 2015 heb ik bij een workshop Italiaans koken geleerd dat je eigenlijk geen passata moet gebruiken. Je kan het beste je tomatensaus zelf maken. Op dat moment heb ik hier verder niet bij stil gestaan. Tot een paar maanden geleden ik steeds meer recepten zag voor tomatensaus zelf maken. Ik dacht altijd dat dit veel werk zou zijn, tomaten ontvellen etc. Maar dat hoeft dus niet. Tomatensaus is snel en makkelijk te maken!
Benodigheden
- 4 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1,5 kilo tomaten
- 3 el Italiaanse kruiden
- Groentebouillon blokje
- Olie
- Grote Kookpan
- Staafmixer
- Uitgekookte potten
Bereiding
Snij de knoflook en ui in kleine blokjes. Haal de kroontje uit de tomaten en snij deze in stukjes, inclusief het vel de zaadjes.
Doe wat olie in de pan en fruit de ui en de knoflook aan. Doe vervolgens de stukjes tomaat erbij en het bouillonblokje. Breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens zachtjes sudderen voor ongeveer 45 – 60 minuten of tot de tomaten zacht zijn.
Ga met de staafmixer door de saus om het glad en fijn te maken. Let op! Zet wel het vuur uit. Doe vervolgens de kruiden erdoor en roer het geheel nog even door.
Verdeel de saus warm over de potten en zet ze voor 15 minuten op de kop.
Je kan met deze hoeveelheid ongeveer 3 á 4 kleine potten vullen. Op een koele en donkere plek is de saus ongeveer 2 maanden houdbaar.
Tip:
Wanneer je de saus gebruikt als pastasaus voeg dan bij het opwarmen één theelepel sambal oelek en een scheut ketjap toe.